A többség várja az italospalack-visszaváltási rendszer bevezetését

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából január 30 – február 6. között 1000 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az embereket az italospalack-visszaváltásról.

A válaszadók 94 százaléka hallott arról, hogy januártól új italospalack-visszaváltási rendszert vezettek be.

Tízből négy megkérdezett mondta azt, hogy az általuk látogatott élelmiszerboltokban van visszaváltási lehetőség.

Tízből közel négy megkérdezett tíznél több, tízből három válaszadó pedig tíznél kevesebb – de legalább egy – PET-palackos vizet vagy üdítőt vásárol egy hónapban. A megkérdezettek harmada egyetlen egy ilyet sem vesz.

A rendszer teljes bevezetése után minden PET palackon és alumínium dobozon 50 forint lesz a betétdíj. Azok körében, akik PET-palackos vagy alumínium dobozos terméket vásárolnak, közel kétharmad úgy tervezi, hogy mindenképpen vissza fogja váltani a betétdíjas palackokat. Minden ötödik megkérdezett csak akkor fogja visszaváltani a betétdíjas palackokat, ha lesz visszaváltó automata azokon a helyeken, ahol vásárolni szokott.


A válaszadók 94 százaléka hallott arról, hogy januártól új italospalack-visszaváltási rendszert vezettek be.

Tízből négy (38 százalék) megkérdezett mondta azt, hogy az általuk látogatott élelmiszerboltokban van visszaváltási lehetőség. Így nyilatkozott a választásokon együttműködő ellenzéki pártok szavazóinak közel fele (46 százalék), tízből négy (38 százalék) bizonytalan szavazó, illetve tízből három (28 százalék) Fidesz szavazó.

Tízből közel négy (36 százalék) megkérdezett tíznél több PET-palackos vizet vagy üdítőt vásárol egy hónapban. Leginkább 30-44 év közöttiek és a 60 évnél idősebbek (39 százalék) illetve a diplomások (41 százalék), és a szakmunkások (38 százalék) nyilatkoztak így.

A válaszadók harmada (32 százalék) tíznél kevesebb – de legalább egy – palackot vásárol egy hónapban. Leginkább a 18-29 év közöttiek (44 százalék) és az érettségizettek (38 százalék) mondták ezt.

A megkérdezettek harmada (32 százalék) egyetlen egy PET-palackos vizet vagy üdítőt sem vásárol egy hónapban. Leginkább a 45-59 év közöttiek és a 60 évnél idősebbek (35-35 százalék), illetve a legfeljebb 8 általánost végzettek (39 százalék), és a szakmunkások nyilatkoztak így (37 százalék).

Minden tizedik (10 százalék) válaszadó vásárol minimum 10 db alumínium dobozos üdítőt vagy alkoholos italt egy hónapban. A megkérdezettek negyede (27 százalék) egynél többet, de tíznél kevesebb ilyet vásárol egy hónapban.

Tízből hat (61 százalék) válaszadó egyetlen egy alumínium dobozos üditőt vagy alkoholos italt sem vásárol egy hónapban. Tízből közel három (28 százalék) megkérdezett sem PET-palackos, sem alumínium dobozos terméket nem vásárol.

A rendszer teljes bevezetése után minden PET palackot és alumínium dobozon 50 forint lesz a betétdíj. Azok körében, akik PET-palackos vagy alumínium dobozos terméket vásárolnak, a közel kétharmad (63 százalék) úgy tervezi, hogy mindenképpen vissza fogja váltani a betétdíjas palackokat. Így nyilatkozott a kertesházban élők kétharmada (67 százalék), a társasházban élők közül tízből hat (58 százalék), illetve a panel házban élők közül majdnem minden második (45 százalék).

Minden ötödik (21 százalék) megkérdezett csak akkor fogja visszaváltani a betétdíjas palackokat, ha lesz visszaváltó automata azokon a helyeken, ahol vásárolni szokott. Ezt mondta a panelben lakók harmada (32 százalék) a társasházban élők közel negyede (22 százalék), illetve a kertes házban élők közel ötöde (18 százalék)

A betétdíj bevezetése esetén a válaszadók 6 százaléka nem fogja visszaváltani a PET palackokat, 6 százalék pedig nem fog ilyen terméket vásárolni.

Tízből nyolc (82 százalék) válaszadó mondta azt, hogy van az ingatlanjához vagy hozzá nagyon közeli szelektív hulladékgyűjtő.

Tízből hét (72 százalék) válaszadó teljes mértékben, tízből kettő (20 százalék) részben, minden tizedik (8 százalék) megkérdezett pedig nem gyűjti szelektíven a hulladékot.

Közel minden nyolcadik (13 százalék) válaszadó szerint sok szemét van a lakókörnyezetében. Tízből közel négy (38 százalék) megkérdezett szerint előfordul szemét, de általában hamar feltakarítják. Közel minden második (48 százalék) válaszadó mondta azt, hogy nem jellemző szemét a lakókörnyezetében.

A megkérdezettek 2 százaléka találkozott gyakran, 13 százaléka pedig ritkábban a helyi hulladékszállító kapcsán fennakadással, vagy más, kifogásolható esettel. A válaszadók 85 százaléka nem találkozott ilyennel.

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2024. január 30 – február 06. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.