A többség szerint az anyagi bizonytalanság miatt születik egyre kevesebb gyerek Magyarországon

Publicus Intézet a Népszava megbízásából augusztus 07 – 16. között 1000 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az emberek véleményét a kormány családtámogatási rendszeréről.

Az enyhe többség inkább nem elégedett a kormány családtámogatási rendszerével. Ezt mondta a Fidesz szavazók közel ötöde is.

Orbán Viktor tusnádfürdői bejelentése szerint a kormány a következő évben megduplázza a gyerekek után járó családi adókedvezményt. Tízből hét válaszadó inkább egyetért ezzel a változtatással.

A többség szerint azonban a különböző adókedvezmények és kedvezményes hitelek inkább nem alkalmasak arra, hogy gyerekvállalásra ösztönözzék a fiatalokat.

Júniusban 6040 gyerek született Magyarországon, 1217 újszülöttel kevesebb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Ez az elmúlt 20 év legalacsonyabb adata. Tízből közel kilenc válaszadó problémának tartja, hogy egyre kevesebb gyerek születik Magyarországon. A többség szerint anyagi okok állnak ennek hátterében.

Tízből hat válaszadó szerint jobb fizetésekkel, magasabb életszínvonallal lehetne hatékonyan ösztönözni a gyerekvállalást. Tízből három megkérdezett szerint jobb minőségű közszolgáltatások kellenének.

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében azt mondta, hogy a kormány a családtámogatási rendszert a határon túli magyarokra is kiterjeszti. Tízből hét válaszadó nem ért egyet ezzel a lépéssel.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy Magyarországnak “önfenntartó állapotba kell kerülni, nem lehet szó migrációból pótolt népességről”. Tízből hat válaszadó inkább egyetért ezzel a kijelentéssel.


Az enyhe többség (51 százalék) inkább nem elégedett a kormány családtámogatási rendszerével. Így nyilatkozott az ellenzéki szavazók és a Tisza Párt szavazói közül is tízből közel nyolc (79 és 77 százalék), a pártnélküli szavazók enyhe többsége (51 százalék), illetve a Fidesz szavazók közel ötöde (18 százalék).

A válaszadók harmada (35 százalék) inkább elégedett a kormány családtámogatási rendszerével. Ezt mondta a Fidesz szavazók háromnegyede (74 százalék), a pártnélküli szavazók negyede (26 százalék), illetve az ellenzéki szavazók és a Tisza Párt szavazóinak a tizede (11 és 10 százalék).


Orbán Viktor tusnádfürdői bejelentése szerint a kormány a következő évben megduplázza a gyerekek után járó családi adókedvezményt. Tízből hét (68 százalék) válaszadó inkább egyetért ezzel a változtatással. Így nyilatkozott tízből kilenc (89 százalék) Fidesz szavazó, a pártnélküliek kétharmada (65 százalék), illetve az ellenzéki szavazóknak és a Tisza Párt szavazóinak a többsége (55-55 százalék).

A többség (56 százalék) szerint a különböző adókedvezmények és kedvezményes hitelek inkább nem alkalmasak arra, hogy gyerekvállalásra ösztönözzék a fiatalokat. Így látja az ellenzéki szavazók és a Tisza Párt szavazóinak túlnyomó többsége (88 és 84 százalék), a pártnélküli szavazók közül tízből hat (59 százalék), illetve a Fidesz szavazók közel ötöde (17 százalék).

Tízből közel négy (37 százalék) megkérdezett szerint ezek a különböző adókedvezmények és kedvezményes hitelek inkább alkalmasak az ösztönzésre. Így gondolja a Fidesz szavazók háromnegyede (73 százalék), a pártnélküliek harmada (33 százalék), illetve az ellenzéki szavazók és a Tisza Párt szavazóinak a tizede (12 és 10 százalék).

Júniusban 6040 gyerek született Magyarországon, 1217 újszülöttel kevesebb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Ez az elmúlt 20 év legalacsonyabb adata. Tízből közel kilenc (86 százalék) válaszadó problémának tartja, hogy egyre kevesebb gyerek születik Magyarországon. Ezt mondta az ellenzéki szavazók 91 százaléka, a Tisza Párt szavazóinak 90 százaléka, a pártnélküliek 88 százaléka, illetve a Fidesz szavazók 80 százaléka. Utóbbiak körében 16 százalék mondta azt, hogy nem probléma ez a trend.

Az enyhe többség (52 százalék) szerint anyagi okok miatt születik egyre kevesebb gyerek Magyarországon. A megkérdezettek harmada (33 százalék) a jövőtől való félelmet nevezte meg.

A válaszadók 18 százaléka mondta azt, hogy a fialatoknak ma már kevésbé fontos a családalapítás. 14 százalék szerint az állam nem támogatja eléggé a családokat. Ugyanilyen arányban mondták azt, hogy politikai okok miatt születik egyre kevesebb gyerek Magyarországon.

12 százalék szerint a fiatalok külföldre költöznek, és inkább ott alapítanak családot. 6 százalék szerint nehéz összeegyeztetni a szülőséget a munkával, illetve szintén 6 százalék nevezte meg még azt, hogy rossz a közszolgáltatások színvonala (bölcsőde, óvoda, iskola, egészségügyi ellátás)

4 százalék választotta még azt a magyarázatot, hogy a fiatalok nehezebben találnak párt, mint régen.

Az ellenzéki szavazók és a Tisza Párt szavazóinak közel kétharmada (65 és 63 százalék), a pártnélküliek enyhe többsége (52 százalék), illetve a Fidesz szavazók harmada (35 százalék) mondta azt, hogy szerinte anyagi okok miatt születik egyre kevesebb gyerek Magyarországon.

A Fidesz szavazók 32 százaléka, a pártnélküliek 14 százaléka, az ellenzéki szavazók 10 százaléka, illetve a Tisza Párt szavazóinak a 9 százaléka mondta azt, hogy azért születik egyre kevesebb gyerek Magyarországon, mert a fiataloknak ma már kevésbé fontos a családalapítás.

Tízből hat (59 százalék) válaszadó szerint jobb fizetésekkel, magasabb életszínvonallal lehetne hatékonyan ösztönözni a gyerekvállalást. Tízből három (29 százalék) megkérdezett szerint jobb minőségű közszolgáltatásokkal. (bölcsőde, óvoda, iskola, egészségügyi ellátás).

A válaszadók negyede (23 százalék) szerint abban kell segíteni a nőknek, hogy a családjuk mellett is sikeresek lehessenek a munkájukban.

21 százalék szerint még több családtámogatással, adókedvezménnyel, kedvezményes hitellel lehetne hatékonyan ösztönözni a gyerekvállalást. 4 százalék szerint arra kell bíztatni a nőket, hogy a családot válasszák a karrier helyett.

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében azt mondta, hogy a kormány a családtámogatási rendszert a határon túli magyarokra is kiterjeszti. Tízből hét (69 százalék) válaszadó nem ért egyet azzal, hogy a határon túl élő magyarok is részesüljenek a családtámogatásokból. Ezt mondta az ellenzéki szavazók és a Tisza Párt szavazói közül tízből kilenc (93 és 91 százalék), a pártnélküliek közül tízből hét (71 százalék), illetve a Fidesz szavazók közül tízből négy (39 százalék).

A megkérdezettek negyede (26 százalék) ért egyet Orbán ebbéli terveivel. Így nyilatkozott a Fidesz szavazók többsége (55 százalék), a pártnélküli szavazók ötöde (19 százalék), illetve az ellenzéki szavazók és a Tisza Párt szavazóinak a 7-7 százaléka.

Orbán Viktor azt mondta Tusnádfürdőn, Magyarországnak “önfenntartó állapotba kell kerülni, nem lehet szó migrációból pótolt népességről”. Tízből hat (61 százalék) válaszadó inkább egyetért ezzel a kijelentéssel. Így nyilatkozott a Fidesz szavazók 91 százaléka, a pártnélküli szavazók többsége (54 százalék), a Tisza Párt szavazói közül közel minden második (48 százalék), illetve az ellenzéki szavazók közül tízből négy (37 százalék).

A kutatás eredményeiről további részletek a Népszava nyomtatott és online kiadásában találhatókA kutatás ismertetésekor kérjük a Népszavára is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2024. augusztus 07 – 16. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.