Pártok támogatottsága és egyes politikusok népszerűsége, 2018 január

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága változatlan, 26 százalék. Az MSZP és a Jobbik tábora két-két százalékpontot növekedett, így mindkettő 11 százalék – mindkét párt elmozdult mélypontjáról van. Továbbra is Karácsony Gergely, Szél Bernadett, és Orbán Viktor a három legnépszerűbb vizsgált politikus.

2018_01_pol_nepsz.png

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, január 10 és 16 között, 1023 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága változatlan, 26 százalék. Az MSZP és a Jobbik tábora két-két százalékpontot növekedett, így mindkettő 11 százalék – mindkét párt elmozdult mélypontjáról. Továbbra is Karácsony GergelySzél Bernadett, és Orbán Viktor a három legnépszerűbb vizsgált politikus.

 

Fidesz szavazóinak aránya a múlt hónapban egy százalékpontot csökkent, azonban ebben a hónapban nem változott, így továbbra is 26 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága 49 százalék. A párt szavazóinak aktivitása átlagos, ám növekszik.

Az MSZP támogatottsága a múlt hónapban nem változott, ám ebben a hónapban két százalékpontot növekedett, így most már 11 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében az MSZP támogatottsága 17 százalék. A párt szavazóinak aktivitása meglehetősen magas.

Jobbik támogottsága az elmúlt hónap csökkenése után most két százalékpontot növekedett, így már 11 százalék. A biztos szavazó, pártválasztók körében a Jobbik támogatottsága 16 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

2018_01_ppref_all.png

Az LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalék, azonban a biztos szavazó, pártválasztók körében 7 százalék. A DK támogatottsága egy százalékpontott csökkent, és így 3 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 5 százalék. Ebben a hónapban az Együtt és Kétfarkú elérte az egy százalékot, azonban az MLP-nek, és egy éve most először a Momentumnak ez nem sikerült.

A bizonytalanok aránya két százalékpontot csökkenve, 41 százalék.

2018_01_ppref_idosor.png

Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége az elmúlt hónaphoz képest egy pontot növekedett, és 43 pontos, ezzel kikacsintott az 39-42 pontos sávból, ahol az április óta volt.

Molnár Gyula (MSZP) népszerűsége egy pontos növekedéssel 31 pontos. Az MSZP és a DK szavazók körében a leginkább (84 és 60 pont), a Jobbik szavazók körében a legkevésbé (17) népszerű.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) népszerűsége egy pontot növekedeve 39 pontos. Ezzel az MSZP legnépszerűbb politikusa, a kormányváltást akarók körében 57, az MSZP és a DK szavazók körében 86 és 93 pontos a népszerűsége.

Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége az elmúlt hónap változatlansága után két pontot növekedett, és 32 pontos, ám júniusban mért csúcsához képest továbbra is alacsony. A Jobbik szavazók körében 83, a Fidesz szavazók körében 16 pontos a népszerűsége.

Szél Bernadett (LMP) népszerűsége a múlt hónapban mért adathoz képest nem változott, így 44 pontos. Az LMP szavazók körében a leginkább (92 pont), míg a Fidesz szavazók körében a legkevésbé (24 pont) népszerű.

Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest egy pontot növekedett, és 20 pontos, Az MSZP szavazók körében átlagos (45 pont) a megítélése, míg a Fidesz szavazói körében kimondottan elutasított (4 pont).

Juhász Péter (Együtt) népszerűsége a múlt hónaphoz képest egy pontot csökkent, így 26 pontos.

Karácsony Gergely (P) népszerűsége erre a hónapre nem változott, és 46 pont. A kormányváltást akarók körében a 59 pontos a népszerűsége, azonban a Fidesz szavazók körében csupán 26 pontos.

Fekete-Győr András (Momentum) népszerűsége egy pontot csökkenve 22 pont.

Ungár Péter (LMP) ismertsége 49 százalék, népszerűsége 30 pont.

2018_01_pol_nepsz.png

A kutatás eredményeiről további részletek, például az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása, valamint egy egyes politikusok megítélésének a részletei a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben találhatók. A kutatás ismertetésekor kérjük a Vasárnapi Hírekre is hivatkozzanak.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2018. január 10-16 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1023 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.